Rákoskerti képviselo - Hatvani Zoltán

Rákoskert idén 75 éves

 

 

Programok

 

Emlékérem, amit az "őslakosok" kaptak a tiszteletükre rendezett ünnepségen (2008. ápr. 20.)

Emlékérem

Emlékév a 75. éves Rákoskert tiszteletére
Emlékérem és oklevél az alapítóknak

 

A 75 éves Rákoskertre emlékeztek tegnap, április 20-ikán a Rákoskerti Művelődési Házban.
Háromnegyed évszázada, pontosabban 1933. február 19-én hozta meg a rákoscsabai képviselői testülete végleges döntését arról, hogy a terület gazdája, báró Schell Gyuláné felparcellázhatja birtokának azon részét, amelyen ma Rákoskert fekszik. Ugyancsak ennek az évnek az elején épült fel a vasútállomás épülete és 1933. május 15-től megálltak Rákoskerten a vonatok, így az új tulajdonosok könnyen megközelíthették a telkeiket.
Mint Szelepcsényi Sándor, a Rákoskerti Polgári Kör elnöke honlapunknak elmondta, tavaly nyáron Horváth Előd barátjával beszélgetett, aki jelezte, valamilyen módon ki kellene fejezni hálájukat Rákoskert megalapítói előtt. A Rákoskerti Polgári Kör felkarolta az elképzelést és elhatározta, hogy emlékérmet és oklevelet adományoz mindazon családoknak, amelyek 1950 (Rákoskert Budapesthez való csatolása) előtt ezt a települést választották otthonuknak. (Az emlékérmet Orosz Károly és Szelepcsényi Sándor közösen tervezte. A bronz érmen található jelképek magukért beszélnek: a virágzó cseresznyeág, egy szimbolikus adásvételi szerződés és Rákoskert címere -- a szerk.)
Összesen 103 családot sikerült találniuk, amelyeknek a tagjai még ma is itt élnek. Köztük van az az 5 család is, amelynek fiai, lányai ugyan nem laknak itt, de a kapcsolatuk velünk olyan szoros, hogy elmondható, szívük Rákoskerten dobog. Név szerint a Büki, Ringbauer, Simon, Szoboszlai és Virágh családról van szó. Néhányan nem tudtak eljönni, mint Szoboszlay Sándor sem. Szoboszlai Sándor maga helyett levelet küldött az ünneplőknek. Íme:

Kedves 75 éves Rákoskert!

Szeretettel köszöntelek innen a távolból utcáiddal, tereiddel, az iskolával, a Vida dombbal, a maradék cseresznyefákkal, a hajdani Sebők és Kollár Vendéglővel! Gondolatban megsimogatom őket.
Szeretettel köszöntöm a kedves barátokat, a régi és új ismerősöket az első telepesekkel együtt, ölelés, kézcsók és kézfogás mindenkinek!
Az én koromban az öröm már nehezen viselhető. A meghívó erre az ünnepi eseményre nagy örömmel töltött el, sajnos most köztetek lenni nem tudok, de az emlékek itt vannak velem, és éltetnek.
Szívem minden melegével kívánok áldást Rákoskertre, és minden lakójára! Kívánok sok örömet, boldogságot munkában és magánéletben egyaránt!

Veszprém, 2008. április 19.

 

A 75 éves Madarász Eszter Marcaliból is levelet írt az ünnepségre Szelepcsényi Sándornak.

Kedves Sándor!
és személyed által valamennyi jelen lévő rákoskerti lakos, aki a mai ünnepség meghívott vendége és résztvevője!
Szeretettel gondolok valamennyi ismert és ismeretlen őslakos honfitársamra.
Bár szívem-lelkem most köztetek van, fizikai jelenlétemet a betegségem akadályozza. A sors nem kérdezte tőlem, mit akarok, s így a szeszélye folytán távolra kerültem, de nem lélekben!
Soha nem felejtem el az iskolámat, iskolatársaimat, barátaimat, s főleg nem a Garam (mai nevén Pányva) utcát, ahol gyermekkoromat éltem.
Én örök rákoskerti maradok, akár emlékszik rám valaki, akár nem.
Szép ország Somogyország és Marcali városa is az, ahol élek, de a gyökereim Rákoskerten maradtak.
Kívánok valamennyi rákoskerti honfitársamnak, akit a köldökzsinór odaköt, bensőséges ünnepi megemlékezést. Gondolatban magam is ott vagyok, mint a Madarász család legidősebb tagja. A településünk születésének 75. évfordulója alkalmából átnyújtott emlékérmet Rákoskert hűséges lakója, öcsém, Madarász István vagy húgom, Edit fogja megőrizni a család számára.

Marcali, 2008. április 18.

Üdvözlettel: Madarász Eszter

Az ünnepség keretében hangzott el az az emlékdal, amelyet Zsuzsa Mihály rákoskerti előadóművész komponált a település 75. éves évfordulójára. S amelyet Riz Levente ünnepi beszédében -- az alkalomhoz illő, kegyes túlzással -- Rákoskert "himnuszának" nevezett. Riz Levente egyébiránt nem jött üres kézzel. A szintén rákoskerti Ferenczi Zsuzsa és Orosz Károly művészházaspár festővászonra nyomott, vegyes technikával készült montázsát hozta ajándékba, amely a művelődési ház előterének falát díszíti. 

   
Az alkotók mondják a képről: A szürke és színes foltok sokaknak emlékfoszlányok, az ifjúságot, az aranykort idézik. A részleteken felismerhető Rákoskert panorámája, Zsuppán bácsi üzlete (Rákosi képpel). Csoportkép az iskola előtt, a lerobbant állomás épület, a Dalnok utca cseresznyefái, a Merzse bokrai, iskolapecsét, egy hatalmas jegenye kiégett odva, jégvirágos ablak, stb. Kiragadott mozaikok ezek -- ki tudja milyen hangulat, megkopott emlékkép ébred a szemlélőben.


A tegnapi ünnepség része egy rendezvénysorozatnak, amelyet a jubileumi emlékévnek szentelnek a szervezők. Ebben lesz még egyebek mellett emlékpark avatás és a Kárpát-medencében lévő Kert nevű települések egy csoportjának 2008. augusztusi találkozója.
A rendezvénysorozat számára pénzügyi hátteret Riz Levente polgármester, Hatvani Zoltán, Fohsz Tivadar és Fenke Ferenc önkormányzati képviselők támogatása nyújtott.

Forrás: Tizenhetedik Online

<< Vissza a fooldalra

Keresés

   

Legfrissebb híreink: