Rákoskerti képviselő - Hatvani Zoltán

Szárazhegy – Lakóterület Beépítési Terv

 

Új hírek a leendő lakóparkról.
 
A csatolt dokumentumból kivehető, hogy talán mégsem olyan egyszerű a további beépítés. Több közműszolgáltató jelezte, hogy a jelenlegi kapacitással nem tudja kielégíteni az új lakóparkban várható igényeket. Ha a lakóparkot építeni szándékozók nem fejlesztik a közműveket, akkor évekig, talán évtizedekig nem épülhetnek új házak. A közművek fejlesztése, bővítése a mai árakon számolva milliárdos tétel.

-------

 

Tisztelt Érdeklődők!

Az elmúlt napokban (2020.06.23.) ismét sokat foglalkoztam a Szárazhegy Lakópark c. projekttel. Sokan kérdeztek, sokan írtak és néhányan félrevezető információkat is megosztottak ezzel kapcsolatosan. Arra kaptam felkérést egy helyi facebook csoporttól, hogy készítsek egy beszámolót a mai Városfejlesztési-, Vagyongazdálkodási Bizottság (VVB) üléséről.
A mai ülésen egy korábban megkötött településrendezési szerződés (TRSZ) módosításáról (Előterjesztés száma: 66/2020/06.18.) kellett dönteni. Nem az volt a kérdés, hogy akarunk-e lakóparkot. 14 éve vezetem ezt a bizottságot, így ami azóta történt, arról mindent tudok. 2006 októbere óta talán egy alkalommal hiányoztam a VVB üléséről. Próbálok érthetően és röviden fogalmazni és nem visszafelé mutogatni, ezért konkrét neveket nem írok le. Minden korábbi fejleményről bizottsági és képviselő-testületi ülésről jegyzőkönyveim vannak, amiknek a nyílt ülésen tárgyalt dokumentumait ezen az oldalon is olvashatja.

Fontos leszögezni a következőket:
* a mai képviselő-testületben nincs, vagy csak egy-két olyan képviselő dolgozik, akik szeretnének még lakóparkokat a kerületbe.
* rákoskerti, szárazhegyi képviselőként én sem szeretnék lakóparkot a körzetembe
* a körzetem közepén élő magánemberként sem szeretnék újabb lakóparkokat
* ezt az ingatlanfejlesztést nem lehet megakadályozni, ahogy a bizottsági ülésen fogalmazott valaki, "ez a hajó már elment"
* ma már csak a kármentésre van lehetőség, ezt a célt szolgálja a TRSZ módosítása

Előzmények:

1. 2000-ben történhettek az első lépések a szárazhegy lakópark kialakításával kapcsolatban. Ekkor két ütemre osztották a projektet, az első volt a Panoráma lakópark (2002) (Szigetcsép utca - Barnabás utca - Szárazhegy út - Pesti út által határolt terület) kialakítása. Ez ellen a rákoskertiek hangosan tiltakoztak, de az akkori városvezetés ezzel nem törődött. A legtöbbször megfogalmazott kritika a helyiek részéről a következők voltak: nincs elég bölcsődei, óvodai férőhely, Pesti út zsúfoltsága, csapadékvíz elvezetési gondok, burkolatlan utak, élhetetlen kertváros, nincs játszótér a közelben.

2. 2004-ben készült az első előterjesztés (336/2004/08.04) ami kezdeményezte a Szárazhegy út feletti mezőgazdasági terület belterületbe vonását és L4 keretövezetbe való átsorolását. Az akkori illetékes bizottság elnöke ma is képviselő, sőt az élet fintora, hogy ma is ebben a bizottságban dolgozik.(Frakciótársa pedig szavazást indít a lakópark építése ellen a facebookon és fennen hirdeti, hogy képviseli a panaszosokat a VVB ülésén. Nevet nem írok, mert fiatal bizottsági tagom politikai karrierjét nem akarom derékba tőrni) Ezt az akkori kerületvezetés (2004.09.16-án) 18 igen/ 3 nem/ 3 tartózkodással elfogadta. Ekkor dőlt el az, hogy újabb lakópark épül a területen!!!

3. megkezdték a helyiek tájékoztatását: Hírhozó, lakossági fórumok (pl. Aranyhegyi Szövetség által szervezett), kifüggesztés.

4. 2005-ben már volt feszültség a képviselő-testületben, hiszen a 299/2005/08.03. számú előterjesztést már sok vita kísérte. Ekkor már biztos volt, hogy a kerületet vezető frakció széthullik és 2006-ban már egymást gyengítve fognak indulni a különböző szervezetek (MSZP, Aranyhegyi Szövetség, Független Polgárok Szövetsége)

5. 2006 októberében teljesen új Képviselő-testület állt fel. Riz Levente azonnal elkezdte a kármentést, de az elmúlt években megszerzett jogokat már nem lehetett elvenni. Ekkor lettem én is első alkalommal képviselő és Levente felkérésére a Vagyongazdálkodási Bizottság elnöke. Az önkormányzat tárgyalt a terület tulajdonosaival és próbált a városrész érdekében önmérsékletet kérni a beruházóktól. Sikerült elérni a leendő lakások számának csökkentését, üres ingatlant kérni egy játszótér megépítésére, 100%-os infrastruktúra kiépítését elérni, de ezzel sem lehetett megoldani a Pesti út tehermentesítését.

6. 2009-ig a Fővárosi Önkormányzat is minden telekalakítási engedélyt kiadott.

Ezek a tények "röviden", "tömören".

Most térjünk vissza a jelenbe: a lakópark eddig nem épült meg, de előbb-utóbb meg fog épülni. Az elmúlt 14 évben azon dolgoztunk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki ebből a helyzetből. Ma, fiatal ellenzéki bizottsági tagunk próbál minket/engem felelősségre vonni azért, amit frakciótársuk 2006 előtt elkövetett. A bejegyzéshez csatolt térképen látszik a családom háza is. Komolyan gondolja azt bárki is, hogy a saját Lakóhelyem ellen tennék bármikor? Szerzett jogokat ma már nem tudunk visszavenni. A magántulajdon szent és sérthetetlen, ma nem abban a korban élünk, amikor el lehetne venni bárkitől is a tulajdonát.

2010, 2014, 2019-ben is próbáltam mindenkihez eljutni a választási kampányban. Sokan várják a beruházást, sokan tiltakoznak ellene. 2016 óta a képviselői honlapomon kiemelt helyen foglalkozom a szárazhegyi lakóparkkal. Ha bármilyen hír van ezzel a "fejlesztéssel" kapcsolatban, akkor arról tájékoztatást adok. Nem futok el a kérdések elől, de ennél többet nem tehetek.

A bizottság a mai ülésén elfogadta a TRSZ módosítását.

Holnap pedig próbálok minden e-mailban, e témában érkezett kérdésre is válaszolni. Ha további kérdése van a témában, akkor keressen bizalommal!

Rákoskert, 2020.június 23.
 

 

Javaslat a Budapest XVII. kerület 138660/40 hrsz.-ú ingatlan (ún. Szárazhegy lakóterület) tulajdonosaival 2016. 05. 06-án kötött településrendezési szerződés módosítására - pdf letöltés

 

Beépítési terv

Építési Szabályzat

Előterjesztés

Előterjesztés

Előterjesztés

Előterjesztés

Előterjesztés

Előterjesztés

Letöltés1

Letötlés2

Letöltés3

Letöltés4

Letöltés5

Letöltés6

Letöltés7

 


<< Vissza a főoldalra

Keresés

   

Legfrissebb híreink: