Rákoskerti képviselo - Hatvani Zoltán

Rákoskertről

 

 

Rákoskert Budapest főváros városrésze a XVII. kerület területén.

Rákoscsabához tartozott valószínűleg már az Árpád-kortól kezdődően.

A terület tulajdonosa, Schell báróné (dr. Füredi Ferenc, a család ügyvédjének tanácsára, hogy a férje adóságait rendezze és a megélhetését is valamelyest a rangjához méltó módon biztosítsa) a húszas-harmincas évek fordulóján elhatározta, hogy a mai Rákoskert helyén fekvő birtokot felparcellázza és a kialakított házhelyeket eladja. 1931 januárjában már készen voltak a tervek, megnyílt a Kucorgó csárda egyik bérelt helyiségében a parcellázási iroda.

A vasúti állomás helyére is Füredi Ferenc tett javaslatot, ahol megépülése után, 1933 végétől, ha feltételesen is de megállt a vonat. (Ez azt jelentette, hogy felszálláskor vagy egy megállóval előbb szólni kellett a kalauznak, ha valaki Rákoskerten akart leszállni, illetve csak akkor állt meg a vonat, ha volt felszálló.) 1937-ben került be a rendes menetrendbe.

Mivel Rákoscsabát számos más településsel együtt 1950. január 1-jével Budapesthez csatolták, ekkortól Rákoskert is a főváros része lett.

Látnivalók
  • Vidadomb (vagy Vida-domb): Rákoskert legmagasabb pontja a Vidadomb (207 méter), ahonnan a pesti oldal egyik legszebb panorámája nyílik a védett Merzse-mocsár és a Ferihegyi repülőtér területére. Területén rendszeresen rendeznek koncerteket, mulatságokat, ünnepségeket, helyi fesztiválokat.
  • Wass Albert szobor (Erzsébet körút - Pesti út sarkán) Civil kezdeményezésre és támogatással állíttatta a helyi önkormányzat az író születésének 100. évfordulójára. Az avatóünnepségre 2008. szeptember 27.-én szombaton került sor. A megemlékezésen, melyett a Rákoskerti Művelődési Ház szervezett fellépett Réti Árpád színművész is.
  • Rákoskerti Emlékpark, mely a Rákoskert sugárúton a platánfák árnyékában található. A terecske megvalósítását és építését a helyi legnagyobb civil társaság a Rákoskerti Polgári Kör kezdeményezte és finanszírozta. Átadták 2008-ban, Rákoskert 75. születésnapján.
  • Merzse-mocsár, amely terület Budapest utolsó érintetlen mocsaras területe. Vízfelületének nagysága mindig változik, néha kiszárad, de csapadékosabb időszakok után újraéled. Növény-, ás állatvilága gazdag, madárlesre és kirándulásra rendkívül alkalmas terület.
  • Országzászló (Erzsébet körút - Nyomdász utca sarok) A régi orosz emlékművet még az első szabadon választott helyi képviselő alakította át "országzászlóvá". A beton talapzatot 2007-ben vörös gránittal burkolták be és a környezetét is rendbe hozták. Térkő burkolatot és pihenőpadokat helyeztek el az emlékmű körül, valamint tavasztól őszig virágokkal díszítik a kiteresedést.

 

Megvalósult beruházások, fejlesztések

További tervek, fejlesztések a körzetben

Elmondott beszédeim, köszöntőim

Fogadóóráim

Napirend előtti felszólalásaim

Rákoskerti probléma térkép

Kiadások a képviselői keretből

Kerti Levél megjelent számai

Ami kimaradt a Kerti Levélből

A körzettel (Rákoskerttel) kapcsolatos cikkek

Önkormányzati hírek, hirdetmények

A körzetem (11. evk.) határai

<< Vissza a fooldalra

Keresés

   

Legfrissebb híreink: