Rákoskerti képviselo - Hatvani Zoltán

Beszámoló az elmúlt két év eredményeiről és kudarcairól

 

 

Az elmúlt két év legfontosabb eredménye számomra, az hogy a Rákoskertiek megtanulták a nevem mellett a telefonszámomat és a címemet, aminek köszönhetően naponta elérnek. Csak így tudunk együtt dolgozni és így tudok minden, a körzetet érintő észrevétellel kapcsolatban naprakész lenni.  Engem hívnak, ha gond van a játszótéren, ha vandálok tombolnak valamelyik buszmegállóban, vagy ha beszakadt az utcájuk burkolata, de akkor is ha meg szeretnék köszönni a körzetben tapasztalható tisztaságot és a sok-sok kisebb nagyobb fejlesztést.
Ebben a napi kapcsolattartásban óriási segítség a képviselői honlapom, ahol a helyiek ma már lombgyűjtő zsákokat, színházjegyeket és a nagycsaládos gyerekjegyeket is megrendelhetik.
Itt szeretném jelezni, hogy Rákoskert sikerei mindig a helyieknek köszönhető, hiszen az együttműködő lakók, civil szervezetek és intézményvezetők nélkül csak az önkormányzat és jómagam nem tudnék ennyi eredményt felmutatni. A Rákoskertiek fontosnak érzik azt, hogy tegyenek a kerület legszebb városrészéért, lakóhelyünkért. Ennek a közös munkának köszönhető a játszóterünk rendje, ahol apukák és nagyapák, sőt ma már a fiatalok is kiveszik a részüket a domb őrzéséből, a közterületek tisztasága, hiszen emlékezzünk arra, amikor még zsákok százai csúnyították el utcáinkat. Segíteni akaró, helyi vállalkozókkal építhetek meg ingyen vagy jelentősen olcsóbban iskolai kerékpártárolót, a Vida-dombon térkő járdát, a szelektív hulladéksziget mellett webkamerát, sőt virágágyásokat is. A civilek anyagi támogatása és tenniakarása is megható, hiszen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére is, 3 utcánkban alakult önerős járdaépítő közösség, akik 1000 méteren építettek új járdát és helyiek adakozásából készülhetett el Rákoskert első köztéri szobra is. A körzetben élők a helyi közügyekkel és közvetlen környezetük sorsával is aktívan foglalkoznak, jó példa erre, a rengeteg „szavazólap” a Zsigmond utcán keresztül közlekedő buszról, vagy a kerület első hivatalos városrészi, rákoskerti zászlójáról.
A kerület egyik legnagyobb civilszervezetének, a Rákoskerti Polgári Körnek is rengeteget köszönhetünk. Emlékparkot építenek, fákat ültetnek és évente immár 6 alkalommal, kiadják és terjesztik a Kerti Levél c. lokálpatrióta lapot. Óvodánk, iskolánk, nyugdíjas klubunk és a művelődési házunk vezetőire is büszkék lehetünk, hiszen rengeteget tesznek óvodásainkért, iskolásainkért, nyugdíjasainkért és mindannyiunkért.

Szeretnék megemlíteni néhány nagy beruházást, amiket sikerült megvalósítanunk:

 • Klíma a művelődési házba
 • Vida-dombi játszótér
 • Kerékpártároló a Kossuth Iskolába
 • Művelődési ház melletti parkoló felújítása
 • Útépítés 3, már régen csatornázott utcában
 • Útfelújítások a Bodonyi és a Nyomdász utcák egy-egy szakaszán

Amire minden kerti büszke lehet, hiszen a kerület más részén ilyen nincs:

 • gyerekeknek évente min. két alkalommal ingyen színházjegy a kerti művelődési házban
 • minden nagycsaládos gyereknek minden gyerekelőadás ingyen látogatható
 • lombzsák osztás és házhoz szállítás
 • Rákoskerti Parkőri szolgálat
 • hivatalos városrészi zászló

Rákoskerten mindig azt mondták az emberek, hogy a kerület „mostohagyerekei” vagyunk, ezért jut kevés fejlesztés a körzetre, ezért volt mindig mindenben utolsó Rákoskert. Ezen a hangulaton csak úgy lehetett változtatni, ha sok-sok újdonságban első lett városrészünk. Ilyenek voltak a következők:

 • Faágak, nyesedékek darálása 2007 tavaszán nálunk indult el először a kerületben
 • az első képviselői honlap, ami a tájékoztatásban nyújt segítséget a helyieknek
 • az első zárt és őrzött játszótér, ami azóta már példa Rákosmentén
 • Kert nevű települések találkozója, ilyen rendezvény más városrészben eddig nem volt
 • Az első webkamera kerületi közterületen
 • Virágszigetek, melyet itt először a kerületben automata öntözőberendezés fog locsolni

Városrészünk elmaradottságát a körzetem 30%-ára jellemző csatornázatlanság és az ebből következő szilárd útburkolat hiánya okozza. Bizonyára már minden érintett tudja, hogy sajnos 2007. január 1.-től a budapesti kerületek önállóan már nem építhet szennyvízelvezető gerincvezetéket, hiszen ezt a feladatot a főváros magához vonta. Ebből következik, hogy az infrastruktúrát csak járda- és szikkasztókárok építéssel tudtam fejleszteni. Ezen a területen soha nem tudunk látványos és elegendő eredményt elérni, hiszen óriási a lemaradás, mégis optimista vagyok, mert elindultak a fejlesztések. 2006-ban megtörtént az árkok és a járdák állapotának felmérése, ami után több helyen is megjelentek a kivitelezők.

Járdaépítés, felújítás:

 • 2007-ben  400 méter (Postamester, Ráspoly, Tiszaörs, Rákoskerti utcákban)
 • 2008-ban  2000 méter (Borzavár, Holdsugár, Postakürt, Andrásfa, Nyomdász, Andráshida, Toldi utcákban)

Vízelvezető árok 2007-ben és 2008-ban is 1000-1000 méter épült.

Szikkasztó árok három helyen lett felújítva, de még legalább 10 helyen kell újat építeni, vagy felújítani. A legnagyobb probléma a Postamester utca - Sáránd utca sarkán volt, remélem az új árokkal már elkerülhetőek lesznek az ingatlanok rendszeres elöntései.

A földes utcáinkon jelenleg egy beavatkozással a gréderezéssel (murvázással) javíthatjuk a minőséget, de ez az útjavítás drága és sajnos csak néhány hónapra biztosítja a jobb közlekedést. Így a Csengés, Tiszaörs, Pásztorfalva és a Pásztortűz utcák érintett szakaszain talán már el is felejtették a lakók, hogy volt egy ilyen beavatkozás az utcájukban.

Kudarcokról is írok néhány sort, hiszen az elmúlt 24 hónap alatt sajnos ebből is jutott Rákoskertnek. Nem sikerült megoldani a Csongrád utcában található orvosi és védőnői rendelők bővítését. Több elképzelés is volt, köztük a tetőtér beépítése, de a megvalósítás mindig elmaradt. A másik nagy beruházás a Kossuth Lajos iskola környékének „rendbetétele”, lett volna, de ahogyan Önök is látják a kultúrált parkolókat még nem sikerült megépíteni. A BKV menetrendje sem lett jobb minden itt élő számára, de az eddigi tárgyalásokon javulást nem sikerült elérni. Itt ígérem meg Önöknek, hogy a pillanatnyi csalódások sem veszik el a kedvem, nem adom fel kilincselést és a lobbyzást, így remélem a közeljövőben, megvalósulhatnak közös álmaink.

Beszámolóm végén fontos megemlíteni, hogy rengeteg fejlesztést a részben rákoskerti képviselőkkel összefogva tudtam csak megvalósítani. Fohsz Tivadar és Dr. Fenke Ferenc minden ötletem és elképzelésem mellé odaállt és sok esetben csak a közös fellépésnek és összefogásnak köszönhetően jöhetett létre a megálmodott beruházás.
Köszönettel tartozom az önkormányzat vezetésének is, hiszen a költségvetésből több, évek óta váró fejlesztéshez biztosította a forrást. Polgármester úr támogatása nélkül nem épülhetett volna fel többek között a Kossuth Iskola udvarán a 14 éve várt kerítés, és a Vida-dombi játszóterünk sem, valamint nem újulhatott volna meg a Rákoskerti Idősek Klubja sem.

Köszönöm, hogy elolvasták beszámolómat, továbbra is várom ötleteiket és észrevételeiket!

2008. december 1.                                                               

  Barátsággal: Hatvani Zoltán
                                                         Rákoskerti képviselő

<< Vissza a fooldalra

Keresés

   

Legfrissebb híreink: