Rákoskerti képviselo - Hatvani Zoltán

Rákosmente városközpontja 2010-ben megújul!

 

 

Budapest XVII. kerületének városközpontja 30 éve változatlan. A régi Rákoskeresztúr parasztházait a 70-es években lebontották, helyette lakótelep, buszpályaudvar épült a Pesti út – Ferihegyi út találkozásánál. A sok-sok beton, a lepusztult pavilonok, a kevés zöld, a hiányzó közterek miatt a kerület szíve ma csak egy átjáróház, egy útkereszteződés, ahol nincs megfelelő hely, lehetőség, hogy az emberek találkozzanak egymással, beüljenek valahová, kikapcsolódjanak.
Ezt a képet Rákosmente Önkormányzata sikeres pályázata révén 2010. március és október között 1,6 milliárd forint értékű városfejlesztési beruházásával megváltoztatja. Így fennállásának egyik legnagyobb beruházásába kezd a XVII. kerület.
Rákosmentén modern kertváros épül, amely a vidéki és a városi élet előnyeit egyesíti. Az Új Városközpont ennek a fejlődésnek a jelképe. Tükrözi a kertváros értékeit, jelentős zöldfelületeket hoz létre, emberközpontú, közösséget épít és erősít. Egy olyan fejlesztés valósul meg, amelyre a kerület minden lakosa büszke lehet.
Az Önkormányzat célja a fejlesztéssel, hogy a beruházás során és a projekt eredményeképpen erősödjön a lakosság kerülethez való kötődése, és a település egyre vonzóbbá váljon nemcsak a kerületben élők számára. Rákosmente infrastrukturális fejlesztése, amelynek része a rugalmas és kiszámítható tömegközlekedés, közvetlenebbé teszi a kerület és főváros központja közötti kapcsolatot. A Pesti út felújítása és a rákoskeresztúri buszkorridor megépítése is ezt a célt támogatja. A komplex városrehabilitáció a teljes budapesti lakosság számára egy korszerű, környezettudatos életvitelű, modern kertváros képét idézi Rákosmentéről.
A Polgármesteri Hivatal a beruházás teljes ideje alatt zöldszámot működtet, folyamatos tájékoztatást biztosít a projekt előrehaladásáról, elősegítve a fejlesztés átláthatóságát, törekszik a lakosság esetleges panaszait, javaslatait figyelembe venni annak érdekében, hogy a kényelmetlenségeket a minimálisra csökkentse.
Ha az új városközpont fejlesztésével kapcsolatban bármilyen kérdése, észrevétele van, kérjük, jelezze az alábbi ingyenesen hívható zöldszámon:
06/80/217-217 (3-as menüpont)
vagy küldjön üzenetet az
ujvaroskozpont@rakosmente.hu e-mail címre.

Türelmüket és együttműködésüket köszönjük!

 

Rákoskeresztúr városközpont megújításának látványterve
flowplayer("player", "/bannerhir/ujvaroskp/video/flowplayer-3.1.5.swf", { clip: { autoPlay: false, scaling: 'fit' } });

 

Az Új Városközpont fejlesztési területei képekben:

A POLGÁRMESTERI HIVATAL AKADÁLYMENTESÍTÉSE, ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA ÉS KORSZERŰ ÜGYFÉLVÁRÓ KIALAKÍTÁSA

A Polgármesteri Hivatal épülete akadálymentessé válik. Két nyolcszemélyes lift szolgálja az ügyfeleket épületen belül, míg kívül egy személyemelő gép segíti a mozgásában korlátozottakat. A nagyobb ügyfélforgalmú irodák szintjein a mellékhelységek is teljesen akadálymentessé válnak.

A Polgármesteri Hivatal energetikailag is megújul, az összes külső nyílászárót hőszigetelt nyílászárókra cserélik. Ezzel az épület energia-felhasználása közel 30 százalékkal csökken.

A Hivatalban korszerű ügyfélvárót alakítanak ki, komfortos nagyobb ügyfélfogadó térrel.

A FUCHS KASTÉLY MELLETT ÉTTEREM ÉS IRODÁK KIALAKÍTÁSA

Az Új Városközpontban, a Polgármesteri Hivatal mellett egy korszerű, a kerület lakosait is fogadó melegkonyhás étterem épül fel. Az étterem egy nagy terasszal kapcsolódik a kastélykerthez. Az épület emeletén külön lépcsőházból megközelíthető, osztható irodateret alakítanak ki.

 

 

 

KERÜLETKÖZPONT, KÖRNYEZETRENDEZÉS

FŐTÉR KIALAKÍTÁSA

A Pesti út – Ferihegyi út csomópont északnyugati oldalán megszűnik a régi buszpályaudvar, a BKV forgalmi iroda és a korszerűtlen pavilonok. A bontást követően itt lesz Rákosmente új főtere, amely a kerületben élőknek lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra. A kerületközpont a zöldfelületek növelésével, dús növényzettel természet közelibb, barátságosabb találkozóhelyeket biztosít. A díszburkolattal fedett térre számos pihenőpad kerül. A tér ékessége egy különleges élményt nyújtó szimbolikus szökőkút-városkapu, amely évszakonként változó fényjátékkal és programozható vízfüggönnyel szórakoztatja majd a nézőket. A tér alkalmas lesz koncertek, kiállítások, karácsonyi vásárok és más rendezvények megszervezésére is.

A Pesti út déli oldalán a csomópont előtt terelőszigettel elválasztott buszforduló létesül. Az utasok itt tudnak leszállni, és a buszok itt fordulnak vissza. Ugyanitt új térburkolat, zöldfelületek, padok teszik hangulatosabbá a kerület központját. A kerékpárosokat segítik az üzletek oldalán elhelyezett kerékpártárolók.

A 3 személyes köztéri padok száma:

  • a Főtéren: 42db
  • a Főtérrel szemközti oldalon a bank és az üzletsor előtti sétányon: 14db

 

MULTIFUNKCIONÁLIS ÉPÜLET, INFOPONT

A főtér északnyugati részén egy izgalmas, félig süllyesztett, a zöld felületbe illeszkedő, multifunkciós épület létesül, benne internetes információs ponttal, vendéglátó helyiséggel, lehetőséget adva arra, hogy a kerületi lakosok, a fiatalok számára egy központi találkozóhellyé váljon.

 

 

 

 

A FUCHS KASTÉLY KERTJÉNEK ZÖLDFELÜLET-RENDEZÉSE, KÖZÖSSÉGI TÉRRÉ ALAKÍTÁSA

A kastély előtt díszburkolattal ellátott tér alakul ki, ami helyet biztosít különböző szabadtéri rendezvényeknek. Megújul a kastélykert, asztalok és padok nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A kastélykert közepét Mecseki Hargita szobrászművész Múzsák című műalkotása díszíti.

A 3 személyes köztéri padok száma a Fuchs kastély kertjében: 12db

 

 

 

PESTI ÚTI ZÖLDSÁV, SZENT KERESZT TÉR MEGÚJÍTÁSA

A Pesti út északi oldala a főtértől a Szent Kereszt-templomig folytonos zöldsávval szépül. A templom előterében a meglévő térkőburkolat kibővül, és új járda épül a buszmegálló és a templom közé, a közelben lévő jelzőlámpás gyalogátkelőhelyeket a templom elé áthelyezik.

 

 

 

 

 

SZIMBOLIKUS SZÖKŐKÚT-VÁROSKAPU

<< Vissza a fooldalra

Keresés

   

Legfrissebb híreink: